Table of Contents
10 Cryptomunten die “naar de maan gaan” in 2018
Hier het lijstje van ‘ 10 veelbelovende cryptomunten december 2017 ’. Wij willen u hierin maandelijks een paar suggesties geven.
We waren er allemaal getuige van hoe de Bitcoin in 2017 “naar de maan” ging. De term “naar de maan” wordt sindsdien gebezigd in cryptoland. En dan met name om aan te geven welke cryptomunten er echt goed gaan scoren en dus interessant zijn voor investeerders.
Volgens experts en deskundigen in het veld zijn er op dit moment 10 munten die in 2018 naar de maan gaan. Het zijn stuk voor stuk interessante cryptocurrencies waarvan je dus echt moet overwegen om ze in je wallet op te nemen. In dit artikel zetten we deze 10 veelbelovende cryptomunten voor je uiteen.
De volgorde zegt overigens niets over de importantie van de munt!
Ripple: géén gedecentraliseerde munt
Mag Ripple zich wel een cryptocoin noemen? Die vraag stellen critici zich af. Want als enige cryptocurrency is Ripple niet gedecentraliseerd. Met andere woorden: Ripple werkt samen met banken. Sterker nog: de onderliggende technologie van Ripple heeft banken tot doelgroep. Ze biedt een betaalsysteem voor internationale transacties. Deze transacties kunnen via het protocol dat Ripple hiervoor ontwikkeld heeft (het Ripple Transaction Protocol) makkelijker, sneller en goedkoper worden gedaan. Een transactie via het Ripple protocol kost hooguit 7 seconden. Dat is een stuk sneller dan de 24 uur die je soms via de bank moet wachten!
De waarde van cryptocurrency XRP (de Ripple) is enorm in waarde gestegen door samenwerkingen met 15 van de 50 grootbanken, waaronder Santander en American Express. Kijkend naar de market cap (de waarde van de cryptocurrency) staat Ripple (nu) op positie 3, net onder Bitcoin en Ethereum.
Interessant aan Ripple is dat de munt op dit moment door Japanse en Zuid-Koreaanse banken wordt onderzocht. Bij een enthousiaste reactie kan samenwerking het gevolg zijn en dat zal invloed hebben op de waarde van Ripple (XRP).
Experts geven wel te kennen dat de waarde van Ripple langzaam zal stijgen. Het is dus geen investering voor op de kortere termijn.
Stellar Lumens
Gek genoeg hoor je op Nederlandse media weinig over Stellar Lumens. En dat terwijl de Stellar Lumens (volgens hun, want dat kan ik niet onderbouwen) een verbeterde versie van de immens populaire Ripple is! Het Stellar Lumens Netwerk doet hetzelfde als Ripple, maar dan beter. Zo is in Stellar het netwerk sterker (dit wordt de consensus van Stellar genoemd), waardoor transacties nog sneller kunnen plaatsvinden, nog veiliger zijn en nog goedkoper kunnen. De XML is de cryptocurrency van Stellar en is in het begin van januari enorm aan het groeien gegaan.
Hoewel Stellar gedecentraliseerd blijft – en zich dus wel een cryptomunt mag noemen volgens de Ripple critici – werkt ze ook samen met banken en bedrijven. IBM is als computertycoon al aangesloten bij het Stellar Lumens netwerk.
IOTA
IOTA is een cryptocurrency met een techniek die maar weinig mensen echt snappen. Desondanks is het wel een veelbelovende munt. Het is de techniek van nu al ver voorbij, doet futuristisch aan en blijft haar concurrentie vele stappen voor.
IOTA richt zich op een alternatief voor de blockchain. Deze eigen blockchain van IOTA wordt Tangle genoemd. Bedrijven als Samsung, Volkswagen, Bosch en Microsoft zijn de IOTA aan het testen.
Het doel van IOTA is om apparaten met elkaar te laten communiceren, waardoor The Internet of Things een grotere rol van betekenis krijgt. Als apparaten met elkaar kunnen communiceren, kan dat leiden tot enorm veel comfort. Maar ook voor industrieën kan het zeer prettig zijn als deze technologie – die nu nog in experimentele fase verkeert – er komt.
De IOTA als munt (MIOTA) is interessant, omdat deze regelmatig in het nieuws komt. Naarmate er interesse is, stijgt de waarde van IOTA.
OmiseGo
Dat Ethereum het in haar blockchain mogelijk maakt om alternatieve cryptocurrencies te genereren, mag wel blijken uit het project OmiseGo. De OMG-crypto komt hier vandaan.
Omise is een alternatief voor PayPal en met name in Aziatische landen erg geliefd. OmiseGo is dus geen betaalmiddel, maar een platform waarop je snel valuta kunt wisselen en over kunt boeken.
Er is veel vertrouwen in het OmiseGo-project, onder meer omdat één van de investeerders van Ethereum – Vitalik Buterin – zijn vertrouwen geuit heeft.
Monero
Anonimiteit is één van de kernwaarden van cryptomunten. Maar wie dieper graaft in de blockchain kan toch nog heel veel te weten komen. Monero is daarin een uitzondering en is er puur en alleen op gericht om betalingen zo anoniem mogelijk te maken.
De waarde van Monero steeg hierdoor aanzienlijk. Het is wat dat betreft een uiterst interessante cryptocoin, die je zeker in je wallet zou moeten toevoegen als je de mogelijkheden hebt.
Het nadeel van Monero is dat er gedacht wordt dat het door verkeerde mensen met verkeerde ideeën gebruikt wordt. Zo duikt de Monero vaak op in de dark web, de achterbuurten van het internet waar wapens en drugs verhandeld worden.
Verge
John McAfee, die je misschien nog wel kent van de antivirusscanner McAfee, is zeer nauw betrokken bij Verge. Deze cryptomunt richt zich ook vooral op de anonimiteit en privacy van haar gebruikers.
Verge heeft een eigen blockchain, waarin slimme privacy-applicaties een grote rol spelen. In het begin van 2018 zullen hierin dan ook volop ontwikkelingen zijn.
John McAfee twittert heel veel over Verge en dat doet de waarde van de cryptocurrency dan ook aanzienlijk stijgen. Of Verge het komende jaar gaat scoren, moeten we nog afwachten, maar veelbelovend is de digitale valuta zeker wel te noemen.
Neo
De Chinese Ethereum, zo wordt Neo ook vaak gezien. Daar is niet iedereen het mee eens, maar gesteld kan worden dat Neo behoort tot de belangrijkste cryptomunten van dit moment. De waarde van Neo is in 2017 aanzienlijk gestegen.
Wat doet Neo?
In Neo kun je met verschillende programmeertalen op de blockchain terecht. Bijvoorbeeld voor het maken van applicaties. De cryptocurrency die aan deze technologie kleeft, is dan ook zeer aanlokkelijk voor ontwikkelaars. Zij hoeven niet steeds te switchen van netwerk om hun ontwikkelingen voor te zetten.
Met name in Azië is Neo erg in trek, maar ook in de rest van de wereld begint men nu langzaam aan kennis te maken met Neo.
Stratis
Volgens deskundigen is Stratis een cryptocurrency met heel veel potentie. Ze lijkt op Ethereum, maar biedt de blockchaintechnologie voornamelijk aan voor bedrijven. Ontwikkelaars kunnen dankzij de programmeertaal C++ nieuwe applicaties in het Stratis-netwerk bouwen. Dat maakt het veilig, maar ook gemakkelijk.
Vooral de eenvoud trekt veel grote bedrijven aan. Daardoor neemt de waarde van de cryptocurrency in rap tempo toe. Wil je nog goedkoop instappen? Dan moet je snel zijn.
Ethos
Ethos heeft tot doel om cryptocurrencies makkelijker te maken. Het is nu nog veel gedoe met allerlei wallets en codes en toch wel veel risico’s. Mensen die al een beetje huiverig zijn aangelegd zullen dan ook minder snel de behoefte voelen om juist van de gemakken van cryptomunten te gaan genieten.
Ethos wil dus cryptocurrencies vriendelijker en toegankelijker maken voor iedereen. Dat doen ze door het ontwikkelen van een digitale portemonnee waarin je valuta’s kunt kopen en bewaren. Vooralsnog is die wallet er niet, maar experts menen dat wanneer die er wel is, de waarde van Ethos als cryptomunt aanzienlijk kan gaan stijgen. En daar wil je dan natuurlijk wel bij zijn.
Qtum
Qtum ziet zichzelf als de toekomstige blockchain van China. China is een belangrijk, maar lastig land voor cryptocurrencies. Enerzijds is de techniek wel geaccepteerd, maar worden cryptomunten in de ban gedaan. Dat kan nadelen hebben voor Bitcoin, want veel Chinezen hebben Bitcoin in hun wallet. Wanneer zij die van de hand doen, kan de waarde van Bitcoin als cryptovaluta aanzienlijk dalen.
Qtum wil ervoor zorgen dat er een cryptocurrency is die wel gewaardeerd wordt en kans heeft om te blijven bestaan. Dat maakt Qtum zeer waardevol, zeker als je weet dat in China (en de rest van Azië) de meeste gebruikers van cryptovaluta zitten.
De mensen die Qtum hebben ontwikkeld richten zich voornamelijk op het bedrijfsleven en zijn op dit moment druk bezig met het aangaan van samenwerkingen. Via een speciale appwinkel kun je diensten die op Qtum draaien zien en uitproberen. Daarmee is Qtum ook erg vernieuwend.