Table of Contents
Een back-up van je wallet.dat bestand is essentieel!
Voor het opslaan van je cryptocurrency tokens kan er gebruik worden gemaakt van tal van verschillende soorten wallets. Zo is het mogelijk om ze gewoon te parkeren in een online wallet, bijvoorbeeld bij de exchange waar je gebruik van maakt. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze lokaal op te slaan. Het lokaal opslaan van je cryptocurrency tokens is interessant omdat alleen jij er dan verantwoordelijk voor bent, maar anderzijds zijn er ook enkele gevaren aan verbonden. Wat bijvoorbeeld te denken van de situatie waarin de computer crasht waar je tokens op zijn terug te vinden? Daarom is een back-up van je wallet.dat bestand essentieel. In de praktijk zijn er bovendien nog heel wat meer mogelijke situaties waarin jouw investeringen in cryptovaluta’s in rook op kunnen gaan. Hoe je, je daar nu precies tegen kan beschermen vertellen we je graag op deze pagina.
Maak gebruik van een ‘clean’ systeem
Op het ogenblik dat je gebruik wil gaan maken van een software wallet dien je er rekening mee te houden dat deze bij voorkeur wordt geïnstalleerd op een leeg systeem. Heb je nog ergens een oude laptop of computer liggen die weliswaar nog perfect werkt, maar gewoon te verouderd is voor je alledaagse taken? Dan zou dit systeem mogelijks ingezet kunnen worden als drager voor je software wallets. Hou er dan wel rekening mee dat je deze eerste formatteert. Je weet uiteindelijk nooit welke dubieuze zaken er nog allemaal op je harde schijf kunnen staan. Bovendien moet je ook voor het installeren van je wallets alle noodzakelijke updates doen. Pas dan beschik je over een veilig systeem om je software wallets te installeren.
De gevaren van een software wallet
Het feit dat je er voor kiest om je cryptocurrency tokens lokaal op een computer op te slaan betekent dat je niet het risico wil lopen dat ze gestolen worden. Dit kan bijvoorbeeld vanuit je online wallet bij een exchange. Dat is absoluut een goede gedachtegang. Maar er loeren ook heel wat gevaren om de hoek bij het lokaal opslaan van je tokens. Enkele dreigingen zijn:
- De situatie waarin de harde schijf van je computer het begeeft;
- Je laptop onderweg, bijvoorbeeld in de trein, wordt gestolen;
- Je computer is gehackt door iemand die je tokens buit wil maken;
In alle bovenstaande gevallen is het mogelijk dat je wallet voor eens en altijd komt te verdwijnen. Verschillende cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld Lisk hebben dat opgelost door een unieke pass phrase te implementeren. Hiermee kun je je portefeuille terug claimen, maar dat biedt lang niet altijd de oplossing. Dit zeker niet wanneer je er bijvoorbeeld voor hebt gekozen om een kopie van deze reeks woorden op te slaan in een tekstbestand op dezelfde computer. Dit is overigens nooit een goed idee! Schrijf je pass phrase op, op een papier en bewaar deze op een veilige plaats. Je kan een digitale back-up maken, maar plaats deze dan bij voorkeur of één (of zelfs nog beter, meerdere) externe harde schijven.
Het back-uppen van je wallet.dat bestand
Vanaf het moment dat je er voor hebt gekozen om de tokens van een bepaalde cryptocurrency naar een software wallet te sturen op jouw computer is het een vereiste om het wallet.dat bestand te back-uppen. Je kan deze zeer eenvoudig opzoeken op je computer door te zoeken naar de plaats waar de wallet map is terug te vinden. Het ingeven van de naam van de cryptocurrency in kwestie volstaat hiervoor doorgaans wel. Heb je het wallet.dat bestand gevonden? In dat geval neem je er meerdere back-ups van die je op een veilige wijze opslaat op verschillende, externe harde schijven. Bovendien is het aan te raden om een archief bij te houden waar meerdere back-ups in zijn terug te vinden. Hou dus met andere woorden niet alleen je laatste wallet.dat bestand, maar sla er zo’n vijf à tien stuks op, naargelang de ouderdom van je wallet. Vergeet niet om je bestand in dit geval telkens te hernoemen. Geef er de naam van de cryptocurrency in kwestie aan gevolgd door de datum van de back-up.
Het terugzetten van je wallet.dat bestand na een crash
Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om een back-up te nemen van je wallet.dat bestand kun je er in principe van op aan dat je wallet veilig is. Gaat je systeem onverhoopt stuk en moet je, je wallet recupereren op een ander systeem? Dan is dat dus doorgaans geen enkel probleem. Dit betekent evenwel niet (altijd) dat het terugzetten van je wallet.dat bestand in de doelmap voldoende is. Soms moet de wallet ook nog via de commandprompt worden ‘gesalvaged’. Dit is net wat complexer, maar brengt in de praktijk eigenlijk niet zoveel problemen met zich mee. Als je goed de instructies volgt is het terugzetten van je wallet na een crash dan ook perfect te doen.
Je software wallet locken of niet?
Tenslotte willen we op deze pagina ook nog even een antwoord geven op een vraag die veel mensen zich stellen. Is het nu namelijk een vereiste om je software wallet te ‘locken’ (te sluiten) of niet? Ja en neen. Het locken van je wallet betekent dat er altijd een wachtwoord dient te worden ingevoerd vooraleer er tokens uit gehaald kunnen worden. Dat is natuurlijk interessant en het lijkt voor de hand liggend om deze beveiliging in te schakelen. Anderzijds moet het gezegd worden dat dit ook tot een aantal beperkingen kan leiden. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om gebruik te maken van een software wallet omdat je op deze manier rewards kan claimen voor je proof of stake coins? In dat geval doe je er goed aan om de wallet niet te sluiten. Doe je dit wel? Dan zal je geen rewards kunnen ontvangen. Ondanks het feit dat het locken van je software wallet dus in de praktijk zeker het veiligst is, kan het zomaar gebeuren dat je er een aantrekkelijk rendement door misloopt. Dat kan uiteraard niet bepaald de bedoeling zijn. Weeg in ieder geval altijd voor jezelf af wat nu voor jouw situatie precies het interessantst is.