Table of Contents
Wat is het verschil tussen Bitcoin en Ripple?
Ripple kwam eind 2017 ineens in het nieuws als de vierde munt qua marktwaarde. Dat was voor veel mensen onverwacht, want voorheen hadden ze nog nooit van Ripple gehoord. Sindsdien domineert Ripple de websites over cryptocurrencies en lijkt het dé munt van 2018 te worden. Maar wat is is nu precies het verschil tussen Bitcoin en ripple?
Kan Ripple zich meten aan Bitcoin? En in hoeverre zijn Bitcoin en Ripple verschillend? In dit artikel de grootste verschillen op een rijtje.
Ripple versus Bitcoin
Ripple gaat verder dan Bitcoin en bestaat eigenlijk al veel langer. Hoewel de cryptocurrency pas enkele jaren op de markt is, was er in 2004 al een eerste opzet in de vorm van RipplePay. Het doel van RipplePay was betalingen makkelijker, sneller en veiliger maken.
RipplePay werkte daaraan, maar kwam niet echt van de grond. Uiteindelijk kwam Bitcoin als betalingsmiddel voor het internet en verdween RipplePay helemaal in de schaduw. Bitcoin als betaalmiddel is nog maar deels gelukt, want verreweg de meeste mensen houden Bitcoin aan als investering.
Ripple is intussen verworden tot een transactieprotocol. Het wordt het Ripple Transactie Protocol (RTP) genoemd en heeft tot doel om betalingen internationaal sneller, makkelijker en veiliger te maken. Inderdaad, hetzelfde doel als RipplePay in 2004 had.
Het grote verschil is dus dat Bitcoin een betaalmiddel wil zijn en Ripple een transactieprotocol aanbiedt waarmee banken hun voordeel kunnen doen. De cryptovaluta Ripple (XRP) dient daarbij slechts als hulpmiddel.
Gedecentraliseerd versus gecentraliseerd
Een ander groot verschil tussen beide munten is dat Ripple gecentraliseerd is. Ripple wil de samenwerking met banken aangaan en heeft intussen 15 van de 50 grootbanken bereid gevonden die samenwerking aan te gaan. Grote banken maken dus gebruik van het RTP.
Bitcoin is daarin meer rebellerend en wil juist ontkomen aan de invloed van banken en overheden. Dat is ook voor een groot deel de kracht van Bitcoin.
Blockchain verouderd
Wat Bitcoin betreft zijn er steeds meer mankementen in de blockchain. Transacties kosten teveel ruimte en energie (wat onder meer leidde tot de afsplitsing van Bitcoin Cash, een nieuwere variant van Bitcoin). Bij Ripple kosten transactie nauwelijks energie. Bovendien kun je bij Ripple wel 1.000 transacties per seconde in gang zetten, terwijl dat er bij Bitcoin slechts 7 zijn.
Het gevolg is dat je dus veel langer op je Bitcoinbetaling moet wachten dan op Ripple.
Verslaat Ripple de Bitcoin
Hoewel experts en gebruikers erg lovend zijn over de techniek achter Ripple, is het nog maar de vraag of Ripple als cryptovaluta de Bitcoin gaat verslaan. Het is van Ripple immers niet het doel om een waardevolle munt te creëren. Dat is iets dat vanzelf gebeurt (en wat bij de Bitcoin ook vanzelf gebeurde), maar Ripple wil eerder een stabiele waarde hebben dan een fluctuerende. Dat komt de techniek immers ten goede.
Dat Ripple op dit moment een goede investering is, daar twijfelen de experts niet over. Juist omdat er veel mediabelangstelling is en veel mensen op dit moment besluiten Ripple te kopen, is de Ripple een hot item.
Ripple kopen
Wil jij Ripple kopen? Dan kun je via het Nederlandstalige platform Litebit makkelijk via iDeal aan deze cryptovaluta komen.