Table of Contents
De impact van de gedecentraliseerde exchange van Binance op de markt in 2019
Binance, ‘s werelds grootste exchange op basis van dagelijks handelsvolume heeft aangegeven dat het een bètaversie van haar gedecentraliseerde exchange zal lanceren aan het begin van het jaar 2019. Inmiddels heeft Changpeng Zhao, de CEO van Binance het volgende laten optekenen: “We hebben zojuist een productieve meeting gehad in verband met ‘Binance DEX’ waarbij de BNB-token dienst zal doen als native gas en de exchange geen controle heeft over de funds van de gebruikers. De publieke bèta zou in principe aan het einde van dit jaar of aan het begin van volgend jaar moeten gelanceerd worden.”.
Waarom lanceert Binance een gedecentraliseerde exchange?
Eerder in juli van dit jaar liet Changpeng Zhao nog optekenen dat gedecentraliseerde exchanges de toekomst zijn van de cryptomarkt. Hij gaf aan dat in de lange termijn investeerders en gebruikers de mogelijkheid zullen hebben om gebruik te maken van zogenaamde ‘non-custodial wallets’ om cryptocurrencies mee te verhandelen op een soort van peer-to-peer manier met dus volledige controle over de fondsen waarover ze beschikken.
“Ik geloof er sterk in dat gedecentraliseerde exchanges de toekomst zijn van de cryptomarkt. Wat ik niet weet is wanneer we op dit punt aangekomen zullen zijn. Ik denk dat de hele markt nog steeds in de kinderschoenen staat waardoor het moeilijk in te schatten valt welke evolutie ze op korte termijn zal meemaken. Het belang van gedecentraliseerde exchanges kan wat dat betreft duidelijk worden in één jaar, maar bijvoorbeeld ook pas binnen drie jaar of vijf jaar of nog langer. Ondanks het feit dat ik hier geen concreet zicht op heb wil ik er natuurlijk wel met Binance klaar voor zijn”, aldus CZ.
Bij gecentraliseerde exchanges wordt de winst voor de achterliggende partij voor het overgrote merendeel gehaald uit de fees die in rekening worden gebracht. Echter, ook gedecentraliseerde exchanges kunnen er voor kiezen om een bepaalde kostprijs in te bouwen. In dit geval gaat het dan wel om een native fee welke wordt ingebakken in een smart contract. Deze wordt dan door het platform gebruikt om transacties te versturen naar het mainnet of naar een publiekelijk blockchain netwerk zoals bijvoorbeeld Ethereum.
Gaat Binance ‘EtherDelta’ achterna?
Verschillende experts uit de cryptowereld met medeoprichter van Ethereum ‘Vitalik Buterin’ op kop hebben het voorbije jaar reeds vol lof gesproken over de komst en het bestaan van gedecentraliseerde exchanges. In oktober vorig jaar prees Vitalik Buterin bijvoorbeeld nog EtherDelta omwille van het feit dat gebruikers er geen account bij moeten aanmaken, maar gewoon meteen kunnen handelen met bestaande wallets zoals MetaMask. Toen een investeerder in cryptocurrencies uit Zuid-Korea Buterin er via Twitter op attent maakte dat Binance wel erg lage kosten hanteert (0,05 procent) kreeg hij de volgende reactie:
“Gebruikmaken van Binance betekent dat je genoodzaakt bent om een account aan te maken. Ik heb een voorkeur voor EtherDelta, net omdat dit bij deze partij niet het geval is. Het enige wat je hoeft te doen om te kunnen beginnen handelen is de website bezoeken terwijl MetaMask aan staat. Zo kan er veel sneller worden gehandeld. Ik geef echt helemaal niets om split-second trading.”
Bovenstaande zijn duidelijke woorden waar ook Binance dus duidelijk niet doof voor is. Echter liet CZ inmiddels wel fijntjes optekenen dat Binance tot op dit ogenblik een veiliger alternatief is voor gedecentraliseerde exchanges vanwege haar uitstekende en zeer veilige infrastructuur. Toegegeven, Binance is één van de weinige exchanges welke nog niet is gehackt sinds haar lancering in het jaar 2017. Het is nu vooral uitkijken naar het moment waarop de bèta van de gedecentraliseerde Binance exchange live zal gaan.