Table of Contents
Cryptocurrency dust, wat is het en wat kunt u er mee?
Mensen die actief gebruikmaken van cryptocurrencies hebben vast al opgemerkt dat er vaak erg kleine stukjes van een cryptovaluta op bijvoorbeeld de exchange zijn terug te vinden. Deze kleine stukjes worden ‘dust’ genoemd. In de praktijk hoeft de beschikking hebben over dergelijke dust niet meteen een groot probleem te vormen, maar wat op het ogenblik dat u er daadwerkelijk iets mee wil gaan doen? In dat geval bent u vaak genoodzaakt om met fiat geld in te stappen om extra van de cryptocurrency in kwestie te kopen wilt u nagenoeg het volledige bedrag ten volle kunnen benutten. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden. Heeft u ook heel wat cryptocurrency dust en weet u niet waar deze precies vandaan komt en nog minder wat u er mee kunt aanvangen? In dat geval zal de informatie die is terug te vinden op deze pagina u zonder enige twijfel verder kunnen helpen.
Hoe ontstaat cryptocurrency dust?
Cryptocurrency dust kan op verschillende manieren ontstaan. In het merendeel van de gevallen is ze echter het resultaat van transacties die zijn uitgevoerd met een bepaalde cryptocurrency. Op het ogenblik dat u bijvoorbeeld BTC gaat versturen of ontvangen zijn er bepaalde kosten verbonden aan dit proces. Deze kosten zorgen er voor dat er na het afronden van de vereiste procedure slechts een beperkte hoeveelheid aan cryptocurrency meer over zal blijven. Dit is de dust. Zie het eigenlijk als het verschil tussen één biljet van 100 euro en 10.000 munten van 0,01 euro. In principe hebben beiden dezelfde waarde, maar individueel heeft u natuurlijk heel wat meer opties met dat biljet van 100 euro omdat u met één enkele eurocent helemaal weinig kunt aanvangen. Hetzelfde geldt ook voor cryptocurrency dust.
Wat maakt cryptocurrency dust zo vervelend?
Cryptocurrency dust is misschien wel één van de belangrijkste frustraties onder investeerders in cryptomunten. Dit heeft alles te maken met het feit dat dust dan wel een zekere waarde mag vertegenwoordigen, in de praktijk kunt u er helemaal niets mee aanvangen. De kosten die zouden moeten worden betaald om een transactie uit te kunnen voeren met de dust die u in bezit heeft zouden dan ook zomaar hoger uitvallen dan de daadwerkelijke waarde van de dust. Dit kan uiteraard niet de bedoeling zijn.
Omdat cryptocurrency dust een vaak gehoord punt van frustratie is onder investeerders heeft onder meer de exchange Kucoin er reeds voor gekozen om haar investeerders in zogenaamde Kucoin Shares niet meer te vergoeden in dust van andere cryptocurrencies, maar wel door middel van haar eigen Kucoin Shares. Op deze manier wordt de participatie van investeerders in de exchange verhoogt terwijl ze niet jarenlang moeten sparen vooraleer een bedrag van betekenis te hebben in een bepaalde cryptovaluta. Ook Kucoin heeft dus duidelijk ingezien dat cryptocurrency dust onder investeerders helemaal niet warm wordt onthaald, in tegendeel.
Wat kunt u precies doen met cryptocurrency dust?
Er zijn niet zoveel verschillende zaken die u kunt doen wanneer het aankomt op het ‘wegwerken’ van cryptocurrency dust. Toch stellen bepaalde partijen wel degelijk alles in het werk om hier een bepaalde oplossing voor te voorzien. De bekendste partij die investeerders in cryptocurrencies hierbij wil helpen is ongetwijfeld Binance. Wanneer u op uw account bij deze exchange heel wat dust hebt verzameld kunt u deze met een enkele druk op de knop inleveren voor een bepaalde hoeveelheid aan Binance’s eigen BNB-token. Dit is een zeer efficiënte manier om van dat vervelende cryptocurrency dust af te komen.