Table of Contents
Ethereum lager en krijgt rake klappen, maar hoe komt dat precies?
Rond het jaareinde van 2017 mocht Ethereum zich één van de grootste en tevens ook belangrijkste blockchain projecten op de markt noemen. Ze werd gedurende enige tijd zelfs aanzien als de potentiële nummer één cryptocurrency. Op vandaag lijken we heel ver weg te zijn van deze mooie droom. Wanneer we de huidige koers afzetten tegen deze van augustus vorig jaar moet er zelfs worden vastgesteld dat ze een negatieve waarde vertoont. Dit maakt ze tot één van de slechtste presteerders wanneer we de jaar tot jaar balans gaan opmaken. Hoe komt het nu precies dat de koers van Ethereum lager staat en zulke rake klappen heeft moeten incasseren? Wij zochten het voor u uit en kwamen tot enkele conclusies.
Onzekerheid troef
De belangrijkste reden voor de explosie die de koers van Ethereum in het voorbije jaar heeft meegemaakt was terug te vinden in het feit dat ze ten opzichte van concurrenten waaronder Lisk altijd wel een stapje voor had. Dit niet alleen op vlak van technologie, maar ook voor wat betreft de bekendheid van het platform. Vanaf de start werd Ethereum geïntroduceerd als een platform die alle andere opties voor het lanceren van een ICO wist te overtreffen. Het heeft het project geen windeieren gelegd, want op haar hoogtepunt tikte de Ethereum koers een waarde aan welke was gelegen rond de 1.389 Amerikaanse dollar. Inmiddels overheerst echter de negativiteit. Deze lijkt deels te wijten te zijn aan drie factoren, namelijk:
1. Het feit dat menig ICO projecten hun ETH-portefeuille verkopen;
2. De terugvallende populariteit van ICO’s in het algemeen;
3. Het uitblijven van structurele updates aan het Ethereum platform;
In het bijzonder deze laatste heeft de reputatie van Ethereum geen goed gedaan. Reeds geruime tijd wordt er gesproken over het plan om het algoritme van Ethereum aan te passen van ‘Proof of Work’ naar ‘Proof of Stake‘. Wellicht zou dit een aantrekkelijke meerwaarde kunnen realiseren voor de koers van de cryptocurrency, maar het blijft er wel erg stil rond. De eerste grote updates staan nu gepland voor oktober van dit jaar onder de vorm van onder meer de ‘Constantinople’ hard fork. Het ontwikkelingsteam zou echter nog steeds geen beslissingen hebben gemaakt voor alle updates, maar een verminderde block reward van 3 naar 2 ETH is één van de potentiële veranderingen waar rekening mee dient te worden gehouden.
Geen groei meer in de hashrate
De onzekerheid rond het Ethereum platform heeft in zekere zin gezorgd voor een vicieuze cirkel waar het project wellicht niet zomaar een uitweg uit zal vinden. De onzekerheid die heerst heeft er namelijk ook voor gezorgd dat de mining support is gestagneerd. Ook een groei in de hashrate bleef de voorbije maanden opvallend genoeg uit. De lage vergoedingen die worden aangeboden en het vermoeden dat Ethereum op een zeker ogenblik toch nog steeds zal overstappen naar een ‘Proof of Stake’ algoritme zorgen er voor dat de mining economie alles behalve positief wordt beïnvloed.
ICO’s haken af door volatiele koers
Van de solide koers die Ethereum in het verleden voor kon leggen is op vandaag ook al geen sprake meer, in tegendeel. Het volatiele aspect van de koers heeft er voor gezorgd dat ICO’s ook massaal afhaken. Het kapitaal dat ze ophalen blijkt door de volatiele koers namelijk vaak niet voldoende te zijn om de kosten te kunnen betalen terwijl dat in het verleden niet meteen een punt van discussie was. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ondanks het feit dat Ethereum lager staat, deze ook vandaag nog steeds een project is welke een mooie toekomst kan hebben. Er zal nog heel wat water naar de zee vloeien vooraleer ze terug kan rekenen op het volle vertrouwen en de support vanuit de blockchain wereld. Tot die tijd zal een magere koers wellicht voor lief moeten worden genomen.