Table of Contents
Extra geld verdienen met deze 3 cryptocurrencies
Een cryptovaluta heeft in principe meerdere doelen. In eerste instantie (en dat is nog altijd de belangrijkste) wordt een token gebruikt om een bepaalde transactie mee te betalen. Anderzijds is het ook zo dat een cryptocurrency over een zekere investeringswaarde beschikt. Naarmate de waarde van het achterliggende platform toeneemt zal er ook een financiële meerwaarde worden gecreëerd voor de token in kwestie. Dit zorgt er voor dat het voor investeerders in cryptocurrencies mogelijk is om een zekere winst te maken. Een extra rendement is terug te vinden in de zogenaamde ‘staking’ opties die vaak tot de mogelijkheden behoren. Als eigenaar van een bepaalde hoeveelheid tokens is het dan mogelijk om een soort van dividend of intrest te ontvangen op je portefeuille. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar is absoluut interessant voor mensen die een extra rendement uit hun crypto-investeringen willen halen.
1.) NEO
De eerste cryptocurrency waarbij het mogelijk is om extra tokens te krijgen, gewoon door houder te zijn van een bepaalde portefeuille is NEO. Hoe dan ook is dit één de coins of platformen waar naar de toekomst toe erg veel van wordt verwacht. Dit betekent dat ze eigenlijk in geen enkele portefeuille mag ontbreken. Enigszins uniek aan NEO (op moment van schrijven dan toch) is dat je niet echt de eigen token claimt als houder, maar wel de zogenaamde GAS token. Het is deze token die wordt gebruikt om de transacties binnen het netwerk te vergoeden, maar ook uit zichzelf heeft deze token een zekere waarde. Als houder van NEO tokens profiteer je bovendien ook vaak van airdrops die op het platform worden gehouden. Hierdoor kan je zomaar nog een extra rendement verzilveren.
Enig nadeel aan NEO is misschien dat ze op dit ogenblik reeds over een niet onaanzienlijk prijskaartje beschikt. In het bijzonder wanneer je in één keer een reeks tokens wenst aan te kopen zal je hier toch rekening mee moeten houden.
2.) Waves
Waves is een platform waar erg veel van wordt verwacht. Er wordt vaak naar verwezen als de ‘Russische Ethereum’. Dat alleen al moet eigenlijk voldoende zijn om je aandacht te trekken. Er is echter meer. Waves heeft namelijk een zeer duidelijke visie voor de toekomst. En het beschikt over een zeer actief en bovendien deskundig team van ontwikkelaars en marketeers. Op dit ogenblik is Waves eigenlijk nog vrij klein, ook al heeft haar token sinds haar bestaan een aanzienlijke groei meegemaakt. Het Waves platform kan op heel wat vertrouwen vanuit de sector rekenen. Dit uit zich onder meer in het feit dat er op dit ogenblik reeds meer dan 10.000 verschillende tokens in het netwerk zijn gecreëerd. Op het ogenblik dat Waves er voor zal kiezen om smart contracts te ondersteunen (en dat zit er in de nabije toekomst echt aan te komen) wordt ze wel erg vergelijkbaar met Ethereum. Ook dit wijst een duidelijk potentieel aan waar elke (potentiële) crypto-investeerder absoluut aandacht voor dient te hebben.
Als houder van Waves tokens kan je er voor kiezen om met je bestaande portefeuille een extra rendement te behalen. Dit kan gebeuren door het leasen van je tokens. Dit leasen gebeurt vanuit je eigen portefeuille aan zogenaamde ‘nodes’. Tijdens het leasen blijven de tokens in je portefeuille staan. Maar je ontvangt er hierbij wel een bepaalde vergoeding voor. Afhankelijk van de node in kwestie kan deze vergoeding bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks worden uitbetaald. Hou er bovendien ook rekening mee dat bepaalde nodes een extra bonus verstrekken. Zo is het niet alleen mogelijk om extra WAVES tokens te verdienen, maar kan bijvoorbeeld ook de eigen token van de node worden meegestuurd.
3.) Lisk
Een derde coin die eigenlijk deel zou moeten uitmaken van elke crypto portefeuille is Lisk. Ook voor dit platform geldt dat ze vaak in één adem wordt vernoemd met Ethereum. Toen beide platformen nog in de kinderschoenen stonden was het nog maar zeer de vraag welke van beide ging uitgroeien tot de absolute ‘meester’. Uiteindelijk is dat Ethereum geworden. Maar dit maakt het potentieel van Lisk er niet minder om. Bovendien is het zo dat twee belangrijke namen uit de geschiedenis van Ethereum zijn overgestapt naar Lisk. Het gaat hierbij niet alleen om Chares Hoskinson, maar ook om Steven Nerayoff. Daarnaast staat Lisk er om bekend een uiterst toegankelijk platform te zijn. Niet in het minst omdat er er gebruik kan worden gemaakt van de programmeertaal Javascript. Ontwikkelaars die de voorkeur geven aan CSS3 of HTML5 kunnen hier echter ook uitstekend mee uit de voeten.
Lisk werkt op basis van een ‘Delegated Proof of Stake’ algoritme. Deze zorgt er voor dat elke token binnen het netwerk geldt als één stem. Dat betekent echter niet dat je als kleine investeerder zomaar kan bepalen wat er met het netwerk gebeurt, in tegendeel. Uitsluitend de 101 top Lisk houders hebben immers recht om te stemmen over belangrijke beslissingen. Door jouw stem te geven aan één of meerdere van deze gedelegeerden kan je echter een stukje van het rendement claimen die zij verdienen met het regelen en / of beveiligen van het netwerk. Je kan in principe op de volledige top 101 stemmen. Maar elke stem (die je trouwens één LSK token kost) kan maximaal naar 33 gedelegeerden gaan. Dit betekent dat je uiteindelijk vier keer dient te stemmen wil je de volledige top 101 kunnen benutten.
Waar rekening mee houden voor het claimen van je beloningen?
Ben jij er ook wel voor te vinden om het extra dividend, de extra beloningen, en dus het extra rendement te claimen waar je recht op hebt met jouw portefeuille? In dat geval zijn er nog enkele zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben deze aandachtspunten nog even op een rijtje gezet:
- Voor het claimen van je dividend of beloningen is het vaak vereist om gebruik te maken van de officiële wallet van de cryptocurrency in kwestie. Laat je tokens dus niet op de exchange staan. De kans is groot dat je, je extra tokens zo nooit zal kunnen claimen.
- In bepaalde gevallen dien je de wallet aan te laten staan wil je beloningen kunnen ontvangen. Op dit vlak geldt er een verschil tussen bijvoorbeeld ‘Proof of Stake‘ en ‘Delegated Proof of Stake’ cryptocurrencies. Voor NEO geldt bijvoorbeeld dat je wallet niet moet aan blijven staan. Dit geldt ook voor Waves en Lisk. Wil je een dividend claimen met je ReddCoin tokens? Dan moet de wallet wel aangezet worden.
- Ben je houder van bijvoorbeeld ReddCoin tokens? Heb je er voor gekozen om deze in de desktop wallet op te slaan? Dan kan je dividend gaan verwerven. Hou er wel rekening mee dat je coins eerst ‘volwassen’ moeten worden (duurt ongeveer 8 uur) en dat je wallet niet gelocked mag zijn.
Hou je rekening met bovenstaande aandachtspunten en leg je de focus bij jouw portefeuille vooral op Proof of Stake, Delegated Proof of Stake of aanverwante platformen? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je op jaarbasis toch een aantrekkelijke meerwaarde zal weten te creëren op jouw beleggingsportefeuille. En dit extra rendement is toch op een relatief makkelijke manier te realiseren. Zonde om het dan te laten liggen toch….?