Table of Contents
Wat is de Ledger Nano S 4 applicaties beperking?
Steeds meer investeerders in cryptocurrencies kiezen er voor om gebruik te maken van een hardware wallet. Een dergelijk systeem zorgt er voor dat je portefeuille met cryptovaluta’s extra wordt beschermd, maar in de praktijk zijn er ook enkele beperkingen aan verbonden. Neem nu bijvoorbeeld de Ledger Nano S. Dit is wellicht één van ‘s werelds bekendste hardware wallets. Het toestel is erg eenvoudig in gebruik. Daarnaast is ze ook nog eens bijzonder toegankelijk en kan ze worden aangekocht tegen een scherp prijskaartje. Helaas geldt er ook een beperking op vlak van applicaties. En dat maakt ze in één klap heel wat minder interessant… of toch niet?
Hoeveel applicaties kunnen er op een Ledger Nano S?
In eerste instantie is het van belang om er rekening mee te houden dat de beperking van 4 applicaties in de praktijk niet altijd correct is. Er zijn gebruikers die melden geen 4, maar wel 5 verschillende applicaties op hetzelfde ogenblik op het toestel te hebben staan. Dit maakt duidelijk dat er onderling tussen de verschillende applicaties sprake is van een verschil in bestandsgrootte. Afhankelijk van de gekozen app’s is het dus mogelijk om respectievelijk maximum 4 of 5 applicaties op je Ledger Nano S te installeren. Dat is nog steeds erg weinig waardoor veel mensen enigszins worden afgeschrikt om dit toestel aan te kopen. Toch is deze vrees in de praktijk eigenlijk niet geheel terecht.
Verwijderen en terugzetten van applicaties
Het systeem waarop de Ledger Nano S is ontwikkeld zorgt er voor dat het perfect mogelijk is om applicaties naar hartenlust te verwijderen en terug te zetten. Dit uiteraard zonder dat je hoeft te vrezen dat je portefeuille verloren gaat. De transacties die zijn gebeurd zijn immers allemaal opgeslagen in de blockchain. Door het verwijderen van één van de applicaties op je Ledger Nano S en deze vervolgens terug te zetten krijg je ook meteen terug de toegang tot je gewenste portefeuille. Dit zorgt er voor dat je met één enkel systeempje perfect je volledige portefeuille met cryptocurrencies kan beschermen… Dan wel rekening houdende met de ondersteuningen die worden geboden door het toestel van Ledger.
Ondersteuning voor 24 verschillende cryptocurrencies
Op moment van schrijven biedt de Ledger Nano S ondersteuning voor 24 verschillende cryptocurrencies. De lijst bestaat uit verschillende absolute top coins. Denk hierbij niet alleen aan Bitcoin, Litecoin, Ethereum en Dash. Maar ook bijvoorbeeld aan Qtum, Stellar Lumens, NEO en zelfs Ripple. Op dit ogenblik ben je voor verschillende van de altcoins die door de Ledger Nano S worden ondersteund afhankelijk van dit systeem. Andere populaire hardware wallets zoals bijvoorbeeld de Trezor variant bieden er immers (nog) geen ondersteuning voor. Daarnaast is bekend dat Ledger hard werkt aan nieuwe ondersteuningen. Onder meer Cardano is een andere top coin die binnenkort zomaar aan het lijstje van de Ledger Nano S kan worden toegevoegd.
Gebruik van Google Chrome voor beheren van applicaties
Goed, terug naar de essentie van dit artikel. Het is een feit dat er slechts een beperkt aantal applicaties op de Ledger Nano S op hetzelfde ogenblik kunnen staan. Inmiddels weet je dat dit niet noodzakelijkerwijs een probleem hoeft te vormen. Maar praktisch is het natuurlijk ook niet. Hoe gaat het installeren en verwijderen van de applicaties op je Ledger Nano S precies in zijn werk? Erg eenvoudig. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is de Google Chrome browser. Je opent de browser, gaat naar het applicaties onderdeel en beheert daar de diverse app’s die zijn geïnstalleerd of geïnstalleerd kunnen worden. Een enkele druk op de knop (en de bevestiging op je toestel zelf) is voldoende om een nieuwe ondersteuning toe te voegen.
Ondanks het gebruiksvriendelijke aspect van de Ledger Nano S moet het gezegd dat veel mensen met recht en rede enigszins weigerachtig staan tegenover het verwijderen van applicaties. Dat heeft alles te maken met het feit dat ze vrezen dat hun portefeuille alsnog in rook zal opgaan. Ondanks het feit dat dit absoluut niet het geval is en Ledger daarvoor ook een solide garantie geeft in haar handleiding moet het toch gezegd dat het gevoel niet altijd helemaal lekker zit. Helaas is er hier geen alternatief voor, voor handen. Wil je gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van de Ledger Nano S zonder dat je daarvoor op een bepaald ogenblik terug app’s moet gaan verwijderen? Dan is het aankopen van meerdere toestellen eigenlijk het enige dat je kan doen.
Meer applicaties op de Ledger Blue
Dat er geen alternatief bestaat voor de beperkte capaciteit van de Ledger Nano S is eigenlijk niet helemaal waar. Een mogelijk interessant alternatief wordt namelijk geboden vanuit de eigen keuken van Ledger. We hebben het hierbij uiteraard over de Ledger Blue. Het betreft hier een ietwat professionelere (en ook veel duurdere) hardware wallet die ook beschikt over een ingebouwde batterij. Dit zorgt er dus voor dat je niet genoodzaakt bent om ze aan je computer te hangen voor wat het ontvangen en versturen van cryptocurrencies betreft. Dit is echter niet de belangrijkste reden waarom mensen kiezen om de voorkeur te geven aan de dure Ledger Blue. Dit geldt wel voor de ondersteuning voor aanzienlijk meer applicaties.
Ervoor kiezen om de Ledger Blue aan te kopen zorgt er in de praktijk voor dat je beschikt over een toestel waar je niet vier of vijf, maar wel tot tien verschillende applicaties op kan draaien. Dit zorgt er voor dat de capaciteit dubbel zo groot is in vergelijking met de Ledger Nano S. Maar dit geldt ook voor het prijskaartje. Sterker nog, voor de Ledger Nano S betaal je op dit ogenblik zo’n 96 euro. De prijs voor de Ledger Blue is echter gelegen op meer dan 300 euro. Dat is trouwens als je ze nog kan vinden, want ook de beschikbaarheid van dit toestel is in de praktijk bijzonder beperkt te noemen.
Ledger Nano S of Ledger Blue?
Los van het feit dat er voor de Ledger Blue nog maar een zeer beperkte beschikbaarheid geldt zijn wij van mening dat het absoluut niet noodzakelijk is om voor deze hardware wallet te kiezen. Het kan een beetje omslachtig zijn om de app’s op je Ledger Nano S er op te zetten en af te halen. Maar in de praktijk raak je hier al snel aan gewend. Bovendien is er absoluut geen enkel risico aan verbonden. Zelfs al gaat je Ledger Nano S op een bepaald ogenblik stuk of raak je ze kwijt. De beveiligingswoorden die je netjes hebt opgeschreven op je recovery sheet zorgen er voor dat je altijd en overal de mogelijkheid hebt om je portefeuille terug te claimen.