Table of Contents
Wat je moet weten over de Litecoin Cash vork
Bitcoin heeft inmiddels een niet onaanzienlijk aantal ‘vorken’ meegemaakt. Zo zagen onder meer Bitcoin Cash en Bitcoin Gold het levenslicht. Nu lijkt het de beurt te zijn aan Litecoin. Zo werd bekend gemaakt dat er een vork zit aan te komen rond 19 februari van dit jaar die luistert naar de naam ‘Litecoin Cash’. De naam is nu niet bepaald vindingrijk te noemen. En ook over de Litecoin Cash vork zelf doen heel wat geruchten de ronde. Niemand minder dan Charlie Lee, de grote man achter Litecoin heeft bijvoorbeeld via Twitter laten optekenen dat Litecoin Cash of eender welke andere vork die wordt doorgevoerd op Litecoin een scam is. Dat is een opmerkelijk statement. Het feit dat het ontwikkelingsteam van Litecoin de nieuwe vork niet ondersteunt hoeft immers niet automatisch te betekenen dat het een scam is. Dit neemt echter aan de ander kant niet weg dat voorzichtigheid is geboden. We vertellen je op deze pagina alvast graag alles wat je over de Litecoin Cash vork moet weten.
Litecoin versus Litecoin Cash
Met de Litecoin Cash vork van (naar verwachting) 19 februari van dit jaar die luistert naar de naam Litecoin Cash zullen er verschillende nieuwe specificaties de wereld worden ingestuurd. Er zijn dan ook enkele structurele verschillen merkbaar tussen LTC en LCC. In eerste instantie werd bekend gemaakt dat Litecoin Cash gebruik zal gaan maken van het SHA256 mining algoritme. Daarnaast bedraagt de zogenaamde ‘claim ratio’ 10:1. Dit betekent dat je voor één enkele LTC token zomaar even 10 LCC exemplaren in de plaats kan krijgen. Om deze tokens te kunnen claimen zal je, je LTC in een lokale wallet moeten hebben zitten of op een exchange welke LCC ondersteunt. Welke dat precies zullen zijn is tot dusver nog niet bekend.
Litecoin en Litecoin Cash specificaties
Wanneer we de specificaties van Litecoin en Litecoin Cash naast elkaar gaan plaatsen valt het meteen op dat de hard cap (het maximale aantal tokens) sterk verschilt. Daar waar er bij Litecoin sprake is van een hard cap van (amper) 84.000.000 exemplaren geldt voor Litecoin Cash een aanzienlijk hogere hard cap van 840.000.000 stuks. Dat is heel wat, maar daar staat tegenover dat ook de zogenaamde mining reward een flink stuk aanzienlijker is. Ook de ‘block reward’ is met 250 LCC dan ook tien keer groter in vergelijking met Litecoin. De gemiddelde blok tijd blijft ook na de vork bij Litecoin Cash op 2,5 minuten.
Een ander opvallend verschil tussen Litecoin en Litecoin Cash is terug te vinden in de evolutie van de moeilijkheidsgraad voor het creëren van een blok. Daar waar de moeilijkheidsgraad bij Litecoin elke 3,5 dagen wordt aangepast geldt voor Litecoin Cash dat er gebruik wordt gemaakt van het zogenaamde ‘DarkGravity V3 algoritme’. Deze is absoluut niet nieuw. Ze werd ontwikkeld door Evan Duffield en wordt in de praktijk reeds toegepast bij Dash. Het algoritme moet er voor zorgen dat de moeilijkheidsgraad per blok wordt herberekend. Voor Dash bleek dit goed uit te pakken, dus wie weet ook voor Litecoin Cash…
Premine van wellicht 5,5 miljoen LCC tokens
Na de vork zal Litecoin Cash beginnen met het langzaam verhogen van de block rewards. De eerste reward zal dan ook slechts 1,25 LCC bedragen waarna ze langzaam maar zeker zal groeien tot 250 LCC over de eerste 400 blokken. Een niet onbelangrijk nadeel van Litecoin Cash om rekening mee te houden als potentiële investeerder is terug te vinden in de premine waarvan sprake is. Naar alle verwachting zal 1 procent van de tokens worden voorbehouden voor het team van ontwikkelaars. Dit betekent dat er zo’n 5,5 miljoen LCC tokens in hun handen terecht zullen komen. In verhouding met de globale hard cap van Litecoin Cash lijkt dit misschien niet zo aanzienlijk, maar het is wel absoluut iets waar je rekening mee zal willen houden. Het kan de koers in de toekomst namelijk op niet onaanzienlijke wijze beïnvloeden.
De reden achter de lancering van Litecoin Cash
Ondanks het feit dat er heel wat interessante aspecten zijn verbonden aan Litecoin Cash is het hele idee achter de lancering van deze vork op z’n minst ondoordacht te noemen. De belangrijkste drijfveer achter de lancering van Litecoin Cash en dus ook de keuze voor het SHA256 proof of work algoritme zou namelijk zijn terug te vinden in het opnieuw kunnen gebruiken van verouderde Bitcoin mining hardware. Dat is natuurlijk in de praktijk perfect mogelijk, maar anderzijds moet het gezegd dat het ook de deur opent voor het inzetten van grote mining farms die wel over actuele Bitcoin mining hardware beschikken. Wat dat betreft moeten we het dan ook nog maar zien of de verouderde Bitcoin systemen hier wel hun nut in zullen hebben. Dit alleen al vormt eigenlijk reeds een heldere indicatie voor de ‘rush’ waarmee de Litecoin Cash vork in de planning is komen te staan.
Gratis LCC tokens voor LTC houders
Mensen die reeds houder zijn van LTC tokens zien in deze vork uiteraard een manier om wat gratis tokens te krijgen. Ondanks het feit dat dit misschien wel interessant kan zijn moet het toch gezegd dat er de nodige voorzichtigheid aan de dag moet worden gelegd. Wil je graag je gratis LCC tokens claimen? In dat geval is het altijd van belang om je LTC tokens naar een nieuw adres te versturen vooraleer je private keys in de Litecoin Cash wallet te importeren. Dat veel mensen twijfelachtig tegenover de lancering van Litecoin Cash staan, is ook het gevolg van de tweet die Charlie Lee de wereld heeft ingestuurd.
In de tweet waarschuwt Lee houders van LTC er voor om hun private keys niet in te geven in een LCC Wallet. Hij benadrukt dat het originele team van Litecoin niet van plan is om te vorken. Hierdoor moet elke vork die alsnog in de planning wordt gezet als een scam worden bestempeld. Dat is een vreemde redenering, want in de praktijk heeft een vork de support van het oorspronkelijke ontwikkelingsteam helemaal niet nodig. Kijk maar eens naar Ethereum en Ethereum Classic. Ondanks het feit dat de uitspraak van Lee dus een beetje dubieus is, is het wel belangrijk om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Zomaar je private keys ten grabbel gooien is namelijk nooit een goed idee.