De Waves tokens zijn sinds haar bestaan misschien wel één van de meest veelbelovende platformen binnen de wereld van de cryptocurrencies. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ze enigszins in lijn ligt met de top coin Ethereum. Ondanks het feit dat er structurele verschillen merkbaar zijn tussen beide cryptocurrencies moet het wel gezegd dat er hard wordt gewerkt om deze verschillen de wereld uit te helpen. Het is bijvoorbeeld bekend dat het team achter Waves hard werkt om smart contracts te gaan ondersteunen op haar platform. Op het ogenblik dat deze ondersteuning er komt zou het zomaar eens erg hard kunnen gaan. Heeft Waves het potentieel om Ethereum naar de kroon te stoten? We gaan er in dit artikel graag verder op in!
Table of Contents
Het oorspronkelijke doel van Waves
Met Ethereum beschikt de cryptowereld over een platform die het mogelijk maakt om zelf een token uit te brengen. Dat is mooi en in de praktijk biedt Ethereum zowel particulieren als bedrijven alle mogelijkheden om dit te doen. Echter moet het gezegd dat het netwerk en systeem van Ethereum behoorlijk complex is. Dit zorgt er voor dat er vaak enorme investeringen zijn vereist om een token te kunnen lanceren. Aan de ene kant is dit goed. Dit, omdat op deze manier het kaf van het koren wordt gescheiden. Maar anderzijds moet het gezegd dat dit ook een beperking legt op de mogelijkheden. De problemen met de schaalbaarheid waar Ethereum op moment van schrijven mee wordt geconfronteerd is op dit vlak uiteraard ook een obstakel om rekening mee te houden. Waves wil hiervoor een solide alternatief bieden en blijkt daar eigenlijk best goed in te slagen.
Bij de lancering van Waves werd er dan ook, onder meer door middel van een professionele introductiefilm, meteen duidelijk gemaakt waar het de ontwikkelaars om gaat. Het moet in slechts enkele klikken mogelijk zijn voor iedereen om zelf diens eigen token uit te geven. Op het ogenblik dat we hiervoor een blik werpen op bijvoorbeeld de officiële online Waves Wallet zien we dat dit in de praktijk inderdaad kinderspel is.
Hoe een token creëren op het Waves platform?
Op het ogenblik dat jij er voor jouw project of onderneming aan denkt om een token te creëren op het Waves platform volstaat het om daarvoor even in te loggen op je wallet. Wanneer je vervolgens naar het tabblad ‘Token Creation’ gaat zal je kunnen vaststellen dat er je om verschillende gegevens wordt gevraagd. Het betreft hier de volgende zaken:
- De naam van de token;
- De omschrijving van de token;
- Het aantal tokens die je gaat uitgeven;
- Het aantal decimalen die van toepassing is voor je token;
- Of ze terug kan worden uitgegeven of niet;
Op het ogenblik dat je de bovenstaande vijf vragen hebt beantwoord zal je kunnen vaststellen dat je token meteen kan worden ingediend en aangemaakt. Gebeurt dit gratis? Neen, maar met een kostprijs van amper 1 WAVES is het maken van een token op het Waves platform financieel wel erg aantrekkelijk. Ook op financieel vlak biedt dit platform dan ook veel meer mogelijkheden ten opzichte van bijvoorbeeld Ethereum en zelfs NEO.
Rusland, een belangrijke markt voor Waves
Dat Waves hard aan de weg aan het bouwen is blijkt uit verschillende zaken. Zo raakte recent bekent dat ze haar bestaande team wil uitbreiden. Het kijkt daarvoor niet alleen in de richting van extra ontwikkelaars. Maar ook worden er nieuwe marketeers gezocht. Met hun expertise moet het mogelijk worden om het Waves platform nog beter te positioneren. En dit binnen de gewenste doelmarkt… en dat lijkt voor een significant deel Rusland te zijn. Op het ogenblik dat we gaan kijken naar het merendeel van de huidige tokens zien we immers dat er veelal een Russische partij achter schuil gaat. Sowieso kan Waves rekenen vanuit de Russische markt rekenen op heel wat interesse en support. En dat kan een belangrijke factor zijn voor de toekomst.
Bovenstaande zorgt er in de praktijk voor dat er naar Waves vaak wordt verwezen als zijnde de NEO of Qtum van de Russische markt. Dit kan ook best kloppen. In het bijzonder op het ogenblik dat er ondersteuning zal worden geboden voor smart contracts. Dan zullen er nog heel wat boeiende projecten aankomen die op explosieve wijze uit de startblokken kunnen schieten. Door gebruik te maken van het Waves platform heeft elke token immers een zeer solide basis. En dat zonder dat er enorme financiële inspanningen voor geleverd moeten worden. De vergelijking met wat NEO en Qtum zijn voor de Chinese markt is dan ook absoluut niet meer dan terecht.
Waves tokens leasen, een extra bron van inkomsten
Op het ogenblik dat je er voor kiest om te investeren in Waves zal je kunnen vaststellen dat er vanuit je wallet de mogelijkheid wordt aangeboden om je tokens te gaan leasen. Dit leasen gebeurt aan een zogenaamde ‘node’. Deze zorgt ervoor dat de tokens niet uit je wallet verdwijnen. Je blijft ze dan ook altijd gewoon zien, maar ze kunnen niet worden verhandeld. Dit althans niet tot op het ogenblik dat je er voor kiest om het lopende leasingcontract stop te zetten. Zolang je, je WAVES tokens laat leasen kan je rekenen op enkele interessante vergoedingen. Deze vergoeding wordt op periodieke basis uitgekeerd, bijvoorbeeld per week of per maand. Door het leasen kan je bovendien niet alleen extra WAVES tokens krijgen, verschillende nodes beschikken ook over hun eigen token (welke uiteraard draait op het Waves platform). Een bekend voorbeeld hiervan is ‘Waves Go’. Door je tokens aan hun te leasen krijg je dan ook niet uitsluitend gewone WAVES, maar ook WAVES GO tokens toegekend. Zo kan je nog meer rendement halen uit jouw investering in Waves.
Is Waves een interessante investering voor de toekomst?
Waves is een platform waar erg veel partijen enthousiast over zijn. De grootschalige financiele correctie van onder meer 6 februari 2018 heeft er ook bij Waves tokens aardig op ingehakt. Maar inmiddels is de weg naar boven weer gevonden. De grote onzekerheid die op moment van schrijven geldt voor wat mogelijke regularisaties betreft zorgt er voor dat elke cryptocurrency enigszins onder druk staat. Op het ogenblik dat hier meer duidelijkheid over komt en Waves bijvoorbeeld gaat uitpakken met de ondersteuning voor smart contracts zien we hier snel verandering in komen. De huidige koers is volgens veel experts dan ook sterk ondergewaardeerd. Hierdoor is er sprake van een enorm groeipotentieel. Uiteraard zijn er op dit vlak geen garanties. Maar de verdere uitbouw van het bestaande ontwikkelingsteam zorgt er in combinatie met de vele, interessante verbeteringen die nog in de pijplijn zitten voor dat Waves naar de toekomst toe zeker en vast nog heel wat mooie dingen kan laten zien.